Nieuws

29-03-2017

museumrondleiding

museumrondleiding

Rondleiding:  Rietvelds meesterwerk: leve De Stijl!’

 

Datum: woensdag 29 maart 2017

Locatie: Centraal Museum, Utrecht

Inschrijven is verplicht. Dat kan via de mail.

 

 

In 2017 is het precies 100 jaar geleden dat de eerste editie van De Stijl verscheen: het ‘tijdschrift voor nieuwe beelding’. Het blad had slechts een klein aantal abonnees, maar de invloed ervan is nog steeds voelbaar. De Stijl is een belangrijke kunststroming, waarvan de kunstenaars wereldwijd bekend zijn: Piet Mondriaan, J.J.P. Oud, maar ook de Utrechters Theo van Doesburg, Bart van der Leck en - ‘last but not least’- Gerrit Rietveld. 

  

De tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl! zoomt in op Rietvelds leven tijdens De Stijl-jaren. Wie was deze man, in welke omgeving leefde hij en wat waren zijn drijfveren? Wat bracht Rietveld tot het bouwen van het Rietveld Schröderhuis, inmiddels behorend tot het UNESCO Werelderfgoed? Tijdens de rondleiding legt de Utrechtse kunsthistorica Muriel de Beer het u allemaal uit. 

                                 

De tentoonstelling schetst een profiel van Utrecht in de ‘roerige’ jaren twintig. Gerrit Rietvelds contacten rondom het tijdschrift De Stijl wordt belicht. Maar ook personen uit het eigen Utrecht - zoals Truus Schröder, Willem van Leusden, Willem Maas en Sybold van Ravesteijn - zijn onmiskenbaar verbonden aan de ontwikkeling van deze bekende kunstenaar en de realisatie van zijn beroemde internationale icoon van Utrecht: het Rietveld Schröderhuis.

Na afloop van de rondleiding drinken we gezamenlijk een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij, in het pand In de 3 Krone aan de Oudegracht.

 

Datum: woensdag 29 maart 2017 

Tijd: 14.00 uur – 15.30 uur
Locatie: Centraal Museum, Utrecht

Kosten: € 19,50 (excl. museumentree - de Museumkaart is geldig -, inclusief kopje koffie/thee na de rondleiding).

Groepsgrootte: max. 15 personen

 

Inschrijven: stuur een mail naar kunstmuriel@hotmail.com